Ingrediente (proportia e data de volumul recipientului in care urmeaza sa faceti socata):
- apa
- flori de soc
- suc de lamaie
- miere

Mod de preparare:
Am incalzit apa intr-o cratita. Cand a fiert am luat-o de pe foc si am pus in ea florile de soc si sucul de lamaie. Am amestecat usor si am lasat-o deoparte.

Dupa ce apa s-a racit complet, am adaugat mierea si am amestecat bine, pana s-a topit. Am turnat apoi compozitia intr-un vas sau sticla de sticla (ce urmeaza sa fie pus la fermentat), am adaugat cateva felii de lamaie si am acoperit cu un tifon (daca folositi un vas) sau cu dopul de pluta (daca folositi o sticla).
Am lasat socata la fermentat in jur de 5 zile, bucataria mea fiind mai racoroasa, insa daca in bucataria dumneavoastra este cald, socata va fi gata, cu siguranta, mai devreme. Am citit ca fermentarea poate fi accelerata cu ajutorul drojdiei sau ciupercii kamboucha, insa eu, una, nu am incercat pana acum aceasta metoda.
Dupa ce socata a fermentat (ii veti simti mirosul), am strecurat florile, pastrand doar sucul, pe care l-am turnat intr-o fosta sticla de vin (in care mi se pare ca socata se potriveste chiar mai bine decat vinul original!)
Pentru si mai multa aroma, socata poate fi reimprospatata cu extra lamaie, ghimbir sau menta.


Cheers! 🙂