Acum ceva ani bunica ne facea o prajitura super rapida si la fel de gustoasa, pe care ea o numea “prajitura saracului”. Numele ne amuza caci nu intelegeam de unde provine si cu atat mai mult cu cat nici nu era chiar o prajitura saracacioasa, ea avand la baza vreo 6 ingrediente: mar ras, cacao, ou, faina, zahar si praf de copt.
Cativa ani mai tarziu, in zilele noastre, cu gandul la dupa amiezile acelea in care mirosea a prajitura in toata casa (si in toata curtea!), m-am decis sa fac si eu prajitura saracului, doar ca, ce sa vezi, nu aveam mere in casa! Aveam in schimb o gramada de curmale nedesfacute din ambalaj, asa ca mi-am zis ca asta e o ocazie buna sa le folosesc si sa reinventez prajitura saracului! Big challenge ahead, uh?
Astfel ca am scos un castron mare din dulap si am incropit o compozitie pe baza de curmale, cateva nuci, 2 oua, putin unt si cateva picaturi de sirop de artar, faina, un praf de sare, un plic de praf de copt si le-am pus in forma de chec. So far so good, numai ca, check-list addicted din mine, a tinut musai sa treaca in revista si toate celelalte cutiute in care imi tin ingredientele pentru prajituri….Si s-a gandit ca n-ar fi rau daca as adauga totusi si putina esenta de vanilie, putina cafea, putina esenta de rom, hai si niste stafide si putina coaja de lamaie (pentru aroma!) si bineinteles, ca sa avem o crusta colorata, merge si o lingura de unt de arahide pe deasupra…noroc ca m-am oprit la timp cu reinventarea! 🙂
Cam asa am ajuns de la prajitura saracului la un chec…cu de toate!
Ingrediente :
- 300 g curmale + lapte fierbinte
- 100 g unt la temperatura camerei
- 50 g zahar sau sirop de artar (eu am pus sirop de artar, estimare vizuala, curmalele sunt deja dulci, deci nu trebuie indulcit foarte tare)
- 2 oua
- 250 g făina
- 1 praf de sare
- 1 plic praf de copt (10 g)
- nuci maruntite
alte delicatese (optionale, desigur!):
- esenta de vanilie, vanilie pudra sau pastaie de vanilie
- esenta de rom
- putina cafea
- 1 praf de scortisoara
- 1 praf de cacao
- stafide/merisoare/prune uscate
- coaja de lamaie
- fistic maruntit
- o lingura de unt de arahide
Mod de preparare:
Tai curmalele pe jumatate si le scot samburii :
Le pun intr-un recipient, adaug laptele fierbinte si le las deoparte.

Timp in care se inmoaie curmalele, amestec untul cu zaharul (sau siropul de artar + **optional** o lingurita de cafea, putina esenta de rom, putina esenta de vanilie) cu mixerul (sau in robotul de bucătărie). Dupa ce compozitia este omogena, adaug cele 2 oua.
La final adaug ingredientele solide: faina, praful de copt si sarea si continui sa mixez.
Mut apoi compozitia intr-un bol mai mare, adaug curmalele (intregi sau taiate marunt, dupa preferinte; de asemenea, scurg laptele in care au stat), nucile si restul ingredientelor (in functie de cat de mult doriti sa reinventati reteta 🙂 ), dupa care amestec compozitia cu o spatula de silicon.
Torn compozitia in forma de copt, (**optional** adaug o lingura de unt de arahide si o intind cu ajutorul unei scobitori de-a lungul compozitiei) si o pun la cuptor pentru aproximativ 30-40 de minute la 200°.
Et voilà :
Bon appétit!